Intrebari frecvente

1. Sunt legale geamurile fumurii pentru masini?

     Geamurile fumurii realizate cu folii solare autorizate de R.A.R. sunt legale. Documentul care dovedeste legalitatea este certificatul de conformitate pe care ti-l da aplicatorul foliilor. Certificatul trebuie sa contina obligatoriu informatii despre geamurile pe care s-a aplicat folie si gradul de transmitere a luminii pentru fiecare tip de folie aplicat.

Exista si o restrictie privind geamurile laterale fata: legea romaneasca prevede ca acestea trebuie sa asigure transmiterea luminii in proportie de cel putin 70%. De aceea pe geamurile din fata se pot aplica doar folii care sa respecte aceasta norma.

2.Cum se realizeaza geamurile fumurii?

     Daca masina ta nu a venit din fabrica echipata cu geamuri fumurii acestea se pot realiza prin doua metode:

  • Aplicare de folii solare
  • Ionizare


3. Care sunt avantajele foliilor solare contra ionizarii geamurilor?

     Foliile solare omologate R.A.R au avantajul ca se pot aplica fara a se demonta geamurile masinii, ofera posibilitatea de a alege nuanta dorita, se pot indeparta oricand, resping 99% din razele ultraviolete si retin cioburile in cazul spargerii geamului.

     Deasemenea foliile solare de calitate au o rezistenta sporita in timp, nu se decoloreaza nici dupa multi ani de folosire comparativ cu geamurile ionizate care dupa 1-2 ani incep sa aiba pete de culoare.

     Un alt avantaj este faptul ca folia auto se poate indeparta oricand comparativ cu ionizarea care este o operatiune permanenta.

4. De ce sa aplicam folie solara omologata si nu o folie ieftina "turceasca"?

     Folia solara omologata R.A.R,are in plus foarte multe calitati durabile in timp. Comparativ cu o folie ieftina "turceasca" care doar face ca geamul sa arate intunecat , foliile omologate sunt de calitate net superioara, nu-si schimba culoarea multi ani de functionare, retin peste 50% din caldura solara, tin geamul pe loc in cazul spargerii accidentale,opresc 99% din razele UV nocive pentru tapiseria si interiorul masinii tale, si te feresc de probleme cu politia la fiecare control de rutina.

5. Cat de durabile sunt foliile solare?

     Producatorii ofera garantii intre 3 si 7 ani, sau chiar mai mult. Foliile de calitate vor rezista insa adesea mai mult decat vei pastra tu masina.

6. Ce acopera garantia foliilor auto omologate?

     Garantia acopera defectele de fabricatie sau montaj, care au ca rezultat formarea de bule, exfolierea sau decolorarea foliei. Se considera defecte problemele vizibile de la o distanta de cel putin 1.5m de geam.

     In perioada de garantie foliile se inlocuiesc gratuit, fara costuri suplimentare de manopera pentru client.

7. Dupa aplicarea foliilor observ zone in care pare sa se fi format un fel de ‘ceata’ si zone in care au ramas bule de apa. Este normal?

     La aplicare se foloseste o cantitate mare de apa care permite pozitionarea cu precizie a foliilor pe geam. Desi solutia de aplicare este indepartata prin presare, intre folie si geam raman mici cantitati de apa.

     In functie de tipul foliei si de sezonul in care a fost aplicata pot trece 2-4 saptamani pana la disparitia completa a acestor zone.

8. De ce uneori se formeaza bule de aer sub folie?

     Bulele de aer apar atunci cand adezivul nu s-a stabilizat sau si-a modificat proprietatile sub actiunea unor factori externi. Cauzele pot fi calitatea slaba a adezivului, aplicarea necorespunzatoare a foliilor, contaminarea solutiei folosita la aplicare sau curatarea foliilor cu solutii chimice agresive.

9.Dupa aplicarea foliei observ pe alocuri mici punctulete albe. Vor disparea?

     Da. Aplicarea profesionista a foliilor se face in spatii inchise, unde circulatia aerului este cat mai redusa. Din pacate insa este posibil ca mici particule din aer sa fie prinse intre folie si geam, creand aceste puncte albe.
                                                                                                                                                                       Pe masura ce adezivul se usuca folia se strange pe geam si punctele se reduc in dimensiuni, devenind din ce in ce mai putin vizibile. Dupa o vara calduroasa ele vor deveni aproape de neobservat.

10. Voi avea probleme de vizibilitate noaptea daca aplic folii solare pe geamurile masinii?

     Foliile solare omologate R.A.R sunt special concepute pentru a oferi un confort cat mai mare soferului si pasagerilor. Gradul de intunecime al foliei este masurat din exteriorul masinii catre interior. Vizibilitatea interioara este atent studiata de producatori pentru a nu deranja bunul mers al soferului in orice conditii.

11. Se poate indeparta folia de pe geamuri?
 

     Da. Exista mai multe tehnici care pot fi folosite pentru a indeparta folia. Poti incerca sa o incalzesti usor cu un pistol de aer cald in timp ce o dezlipesti de pe geam.

     Daca intampini probleme sau nu vrei sa te complici este recomandat sa apelezi la un aplicator profesionist, care poate evalua starea foliei si poate alege metoda potrivita pentru indepartarea ei.

12. Cum afecteaza aplicarea foliei punctele negre de pe marginea lunetei?

     Majoritatea masinilor noi prezinta pe marginile lunetei o banda fina de cativa mm latime, formata din puncte negre, care au un rol pur estetic.

     In aceasta zona folia nu poate adera la sticla ci se va lipi de puncte, intre ele ramanand spatii cu aer. Rezultatul este formarea unei benzi mai luminoase de jur imprejurul lunetei. Aceasta banda nu afecteaza in nici un fel insa stabilitatea foliei in timp.

13. Stiati ca aplicarea unei folii solare de calitate inseamna mai mult decat colorarea geamului?              

Colorarea geamului este o chestiune de gusturi. Unora le place, altora nu.

Cei carora le place se bucura si de celalalte avantaje ale foliei: mai putina caldura in interior, protectie contra razelor ultraviolete, un plus de siguranta in caz de accident deoarece foliile retin o mare parte din cioburi.

Ce stiu insa putin dintre cei care nu vor geamuri colorate este ca pot beneficia de avantajele foliei si fara sa-si modifice aspectul automobilului.